In memoriam BAREND SCHOUW

Op dinsdag 28 november overleed op 90-jarige leeftijd de heer Barend Schouw. Met Chris Blom en Jan Piebes was hij op 20 mei 1950 een van de oprichters van Madjoe. Barend was op dat moment nog telegrafist in Nederlands Indië waar hij, net als Chris en Jan eerder deden, zijn dienstplicht vervulde. Barend – Grote Barend noemde men hem bij de PTT vanwege zijn fysieke verschijning – werd penningmeester. Op de eerste training van de maand ging hij langs alle teams en betaalden de leden een gulden contributie. Vijftien jaar vervulde hij deze bestuursfunctie. Zelf speelde Barend in het (eerste) eerste herenteam van Madjoe Maar Barend heeft veel meer gedaan voor Madjoe. Zo was hij interim-voorzitter in 1963, behaalde hij in 1955 als een van de eersten het certificaat spelleider(trainer) en trainde hij menig team en was Barend nadat hij als speler was gestopt, nog jarenlang scheidsrechter voor Madjoe. Zijn leven lang was Madjoe belangrijk in het leven van Barend Schouw. Zo bleef hij ook na zijn actieve volleybalbestaan de groen-witten trouw. Maar nu bij de thuiswedstrijden van de eerste teams als vaste supporter op een vaste plek op de tribune, met zijn vaste maten Piet en Piet en daarna op een vaste plek aan de bar, de korte zijde. En de ballenactie tijdens het Hemelvaarttoernooi kon jaarlijks op zijn steun rekenen. Vele Madjoeërs hebben Barend Schouw de laatste eer bewezen tijdens de condoléance op vrijdagavond of de crematieplechtigheid op zaterdag. Vanzelfsprekend werd die middag, voorafgaand aan de wedstrijd van Dames 1 en in aanwezigheid van zijn gezin en kleinkinderen, door een indrukwekkende minuut stilte in acht te nemen eer bewezen aan één van de oprichters van Madjoe: Barend Schouw. En wie schonk de wedstrijdbal… Voor Madjoe zal hij altijd Grote Barend zijn.