Volleybal stimuleren door samenwerking

Als we het veld ingaan om een wedstrijd te spelen, willen we elke tegenstander van elke vereniging verslaan. Daar gaan we vanzelfsprekend “vol” voor. Maar we leren steeds beter dat ná de wedstrijd, of beter gezegd: buiten de wedstrijden om volleybalverenigingen moeten samenwerken. Dit in het belang van de sport én van de leden! Team WF Zo werkt Madjoe sinds een aantal jaren met de verenigingen uit West-Friesland. Ik heb daar eerder melding van gemaakt. De volleybal-promotiedag van 13 mei jl. is een mooi eerste initiatief geweest. Inmiddels zijn we zo ver dat een plan is opgesteld om op een drietal punten het volleybal te stimuleren. De kernpunten zijn: 1. Volleybal op een hoger peil brengen. De activiteiten zijn bv het opzetten van een volleybalschool en het organiseren van een jaarlijkse VT2 cursus en eens per 2 jaar een VT3 trainersopleiding in de regio. Ook gezamenlijke scheidsrechtersopleidingen staan op het verlanglijstje. 2. Promotie. Hierbij wordt gedacht aan gezamenlijk leren beter te communiceren met groepen leden en de pers door optimaal gebruik van de moderne media, aan een betere opzet van de competities, aan optimaal gebruik van sponsoring, enz. 3. Sterke verenigingen. Hierbij willen we met en van elkaar leren op het gebied van organisatie van verenigingen. Dit plan wordt in december binnen de besturen van de 10 deelnemende verenigingen besproken met het doel in 2018 direct aan de slag te gaan. Daarbij heeft de Nevobo ons steun toegezegd. Zaanstad en Madjoe Nu Zaanstad met hun eerste herenteam in de eredivisie speelt, zijn zij verplicht samenwerking aan te gaan met meerdere verenigingen. Wij zijn er trots op dat hun oog daarbij ook op Madjoe is gevallen. Verder weg van Zaanstad, maar niet verwonderlijk als we zien dat heel wat oud-leden van Madjoe bij Zaanstad spelen of hebben gespeeld. De hoofdlijn van deze samenwerking is dat we willen leren van de kennis en ervaring die Zaanstad als eredivisievereniging heeft opgebouwd. Maar we merken ook dat Zaanstad hetzelfde over een vereniging denkt als Madjoe. En dat wil zeggen dat er enerzijds aandacht is voor de top (zo hoog mogelijk spelen) maar ook voor de breedte, de basis van de vereniging. Zo stellen beide verenigingen: geen goede top zonder een goede en gezonde basis van de vereniging! Ik hoop en vertrouw er op dat het volleybal, Madjoe en onze leden de komende jaren de positieve effecten van deze vormen van samenwerking zullen merken.